top of page
  • Heidi Bergström

APU(rahahaku)A!

Koneen säätiön apurahahaku 2024 tuli ja meni. Olin mukana toteuttamassa kuutta hakua, joista vain kaksi olivat omiani. Tämän tultua ilmi monet ihmettelivät, mitä se oikein tarkoittaa, että "olin mukana toteuttamassa". No minäpä kerron!


Mun tuotannollisen ammattitaidon, intohimon rahoitushakuihin ja -suunnitteluun sekä osaamisen hanke- ja tuotantosuunnitelmien tekemisessä on kaikki ostettavissa. Mua ei siis välttämättä palkata osaksi työryhmää, vaan mä toteutan vain avustuhaun osia tai joissain tapauksissa koko haun. Tälläsiä osia voi olla esimerkiksi hankesuunnitelman oikoluku ja konsultointi, kirjallisen hankesuunnitelman muuttaminen visuaaliseen muotoon tai budjettisuunnitelma. Mä toteutan sen osion mikä multa pyydetään ja lähetän hakijalle. Hakijan tulee vain itse liittää se osaksi hakemusta.


Miksi ostaa näitä palveluita kun eikö vaan voi laittaa kaverin tai kollegan lukemaan hakemus läpi? Tietysti voi! Suurin ero on se, että mulla on paljon kokemusta menestyksekkäistä rahoituksista kulttuurialalla. Mä osaan kysyä oikeat kysymykset, tehdä tuotannollisia ehdotuksia ja tarkistaa aikataulun sekä budjetin realistisuuden. Mä en missään tapauksessa voi luvata, että hakemus menee läpi ja rahoitus onnistuu, mutta mä voin helpottaa prosessia sekä vähentää stressiä.


Hyvä uutinen on se, että jos ostat multa jonkun palvelun, sun ei tarvii tehdä sitä enää sen produktion kohdalla uudestaan: samat asiat voi lähettää kerta toisensa jälkeen eri avustushakuihin!


Alla listaan esimerkkejä palveluista, joita tarjoan.


Suunnitelman muuttaminen visuaaliseen muotoon

Hanke-, projekti- tai tuotantosuunnitelman ei tarvitse olla pelkkää tekstiä ja pari kuvaa PDFnä. Se voi olla visuaalinen paketti, joka on hyvin jäsennelty, helposti ymmärrettävä ja esittelee käsittelijälle hankkeen visuaalista puolta jo ennenkuin. hanke on edes alkanut. Tähän usein ostetaan rinnalle hakemustekstin konsultointi ja oikoluku, sillä se menee siihen samaan syssyyn.

Hakemustekstin konsultointi ja oikoluku

Omalle tekstille tulee usein sokeaksi. Isoin asia mihin hakemusteksteissä usein törmään on se, että ne ei oikeastaan anna mitään informaatiota. Tesktiä on sivukaupalla, mutta sisältö ei tarjoa vastauksia niihin kysymyksiin, joihin käsittelijä tarvitsee vastauksen. Mä voin lukea tekstin läpi, korjata kirjotusvirheet ja esittää ne kysymykset, joihin on unohdettu vastata.


Budjetin ja/tai aikataulun tarkistaminen

Budjetista ja aikataulusta unohtuu helposti asioita. Varsinkin jos hankkeella ei ole vielä tuottajaa, ei kaikkia asioita ehkä osata edes ottaa huomioon. Mitä asiat todellisuudessa maksaa, mistä hankinnat tehdään? Mitä aikataulussa pitää näkyä harjoitusten ja esitysten lisäksi? Mä voin katsoa ne läpi, kysyä kysymyksiä, selvittää todellisia kustannuksia ja pohtia näitä asioita sun puolesta.


Mitäs sitten jos haluat että teen koko hakemuksen sun puolesta? Voitko vaan istua ja odottaa? Et aluksi, koska mä en voi keksiä koko produktiota sun puolesta. Ihan ensimmäisenä me tavataan konsultoinnin merkeissä. Mä kysyn sulta kaikki kysymykset joihin minä (ja käsittelijä) tarvitaan vastaukset. Lisäksi mä käyn sun kanssa läpi kaikki hakemuksessa esitetyt kysymykset. Sen jälkeen sä voit käytännössä nojata taaksepäin ja odottaa. Sitten me tavataan vielä kerran ja täytetään hakemus yhdessä. Nää tapaamiset voidaan hoitaa myös etänä eli etäisyys (tai sosiaalisten tilanteiden ahdistus) ei ole esteenä tälle.


Ja mitä tämä kaikki sitten maksaa? Kaikki muut palvelut ovat 50€/h sis. alv 25,5% ja minimiveloitus on 2h. Minimissään maksat siis 100€ ja maksimi riippuu tehtävän työn haasteellisuudesta eli kauanko siihen menee kokonaisuudessaan aikaa. Koko hakemuksen tekemiseen lasken tarjouksen hankekohtaisesti. Tässä huomioidaan mitä hakemusta ollaan täyttämässä, mikä on hankkeen laajuus johon rahoitusta ollaan hakemassa ja miten valmis hakijan ajatus on produktiosta.

Suomen kulttuurirahaston haku aukeaa 10.10. ja sinne hakuun mahtuu vielä pari uutta hakijaa mukaan. Osta multa vähän stressittömämpi apurahakausi!






12 views0 comments

Comments


bottom of page