top of page
  • Sini Salo

HEBE Productions vapauttaa tilaa tehdä taidetta 

Tapahtuma- ja kulttuurituotantoyhtiötaivaalle syttyy tänä syksynä uusi tähti, kun Heidi Bergströmin perustama HEBE Productions aloittaa toimintansa. Kyseessä on luova tuotantoyhtiö, jonka sateenvarjomaisen toimintamallin alta löytyy ennen kaikkea tapahtuma- ja kulttuurituotannon palvelupaketit, mutta myös valokuvaratkaisut ja markkinoinnin, graafisen suunnittelun sekä verkkosivujen toteuttamisen palvelut. Mutta kuka on moottori HEBE Productionsin takana ja minkälaisesta tuotantoyhtiöstä on todella kyse? 


Heidi Bergström on monissa liemissä keitetty kulttuurialan moniottelija, joka juhlii pian 10-vuotista taivalta tuottajana. “Kun minua pyydettiin ensimmäisen kerran tuottamaan teatteriesitystä jouduin Googlettamaan, mitä tuottaja tekee. Ajatus tuntui mielenkiintoiselta, vaikka olinkin jo ajatellut siirtyä kulttuurialalta muihin töihin - vaikka viljelemään perunaa. Olin tienristeyksessä, mutta luotin vahvaan intuitiooni ja otin tarjouksen vastaan. Ensimmäinen tuottamani esitys oli Pauli Patisen esikoisohjaus Pikku prinssi - Naiviuden puolustus (2015), joka lopulta nousi nopeasti indieskenessä maineeseen esityksestä, jonka kaikki haluavat nähdä. Siinä onnistuttiin tuotannossa ja markkinoinnissa tosi hyvin. Oikeastaan sen jälkeen mun puhelin ei ole lakannut soimasta”, toteaa Bergström. 



Erityisenä kiinnostuksena Bergströmillä on esittävät taiteet sekä sen vapaa kenttä. Tuottajakokemusta on karttunut kuitenkin myös tv-tuotantojen sekä musiikkivideoiden parista. “Tutustuin Lauri Laukkaseen sekä Rudi Rokiin ja yhtäkkiä löysin itseni mediatuotantoyhtiö Helsinkingin vastaavana tuottajana. Se oli ihan todella kivaa, mutta myös yksinäistä. Media-alalla työryhmät ja lokaatiota vaihtuvat jatkuvasti. Kaipasin yllätyksekseni kuitenkin jonkinlaista pysyvyyttä.” Helsinkingin jälkeen Heidi halusi palata esittävien taiteiden pariin ja teatteriin.




"Sekä Levoteatteri että KokoTeatteri ovat olleet valtavan isossa osassa, mitä minä olen taiteilijana ja tuottajana."


Erityisesti työ pienemmässä ammattiteatterissa kiinnosti. “Olin valtavan vaikuttunut Anna Veijalaisen elämäntyöstä KokoTeatterissa ja laitoin oppisopimushakemuksen menemään. Anna tarjosikin haastattelun jälkeen töitä ja aloitin heti seuraavana maanantaina”, nauraa Bergstöm. Esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksen lisäksi Heidi on suorittanut myös Taiteen vapaan kentän johtamisen ja projektinhallinnan Pyörre-opintokokonaisuuden. 



Bergström on työskennellyt monipuolisesti erilaisten yhdistysten, työryhmien sekä freelancer-taiteilijoiden kanssa. Hän on toiminut myös perustajajäsenenä ja toiminnanjohtajana Levoteatterissa, joka on monitaidetta tuottava vapaa ammattiteatteriryhmä pääkaupunkiseudulla. Kokemus ja näkemys vapaan kentän toiminnasta on kiistaton. “Vapaalla kentällä on ihan valtava tarve tuotannolliselle osaamiselle, mutta siihen ei välttämättä ole rahoitusta, ei tiedetä mistä osaamista löytyy tai ei yksinkertaisesti ymmärretä tuotannollisen osaamisen tärkeyttä.” Bergström haluaa HEBE Productionsin avulla luoda luoville aloille ja esittäville taiteille sellaisen alustan, jossa taiteilijoilla on tilaa tehdä taidetta. “Huolestuttavan usein näkee, kuinka tuotannollinen vastuu kaatuu ohjaajan, lavastajan tai vaikkapa valosuunnittelijan käsiin. Eihän se saisi mennä niin. Meidän on pakko lakata ajattelemasta, että tuotanto on jotain sellaista, jota voi tehdä kuka tahansa. Koska ei voi”, painottaa Bergström. HEBE Productions mahdollistaa ammattitaitoisen tuotannollisen osaamisen vapaiden ryhmien ja freelancer-taiteilijoiden saataville.



Teen liikkeitä siten, etten pelkää liikkeitäni.”


HEBE Productions tarjoaa laajasti palveluita sekä pieniin että suuriin tuotannollisiin tarpeisiin. Palveluihin kuuluu eritasoisia tuotannollisen osaamisen palvelupaketteja aina markkinointimateriaalien toteuttamisesta lipunmyyntikanavan järjestämiseen. Lipunmyyntiin erikoistuneet palvelut ovat usein tarkoitettu y-tunnuksen omaaville yhteisöille ja palveluiden käyttöönotto vaatii pitkää sitoutumista sekä kalliita sopimuskausia. HEBE Productions tarjoaa palveluita ketterästi ja matalalla kynnyksellä yhteisöjen lisäksi myös yksityishenkilöille, vapaille työryhmille ja freelancereille. Suunnitelmissa on myös kursseja, koulutusta sekä mahdollisesti myös kirjallisuutta. 



“Olen syntynyt vuonna 1992, jolloin on alettu kuulemma ensimmäistä kertaa puhumaan kunnolla tuottajista esittävien taiteiden kentällä Suomessa. Tuntuu jopa vähän kohtalolta, että juuri syntymävuotenani on alettu puhumaan tuottajien työn merkityksestä ja olen itse lopulta löytänyt intohimoni siitä.” Oman firman perustaminen on pyörinyt mielessä jo useamman vuoden. HEBE Productionsin perustamisen myötä loppuu Heidin taival sekä KokoTeatterissa että Levoteatterissa. “Astun sivuun, jotta voin kehittää itseäni ja keskittyä omaan polkuuni. Näköjään asioita tapahtuu elämässäni kymmenen vuoden sykleissä. Nyt on ihana lähteä tähän seikkailuun! Katsotaan, josko sitten kymmenen vuoden päästä pääsen vihdoin perunanviljelyn pariin”, nauraa Bergström. 


Tekstin on kirjoittanut Heidin ystävä ja kollega Sini Salo
Tekstin on kirjoittanut Heidin ystävä ja kollega Sini Salo

92 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page